Vi har nu varit här i LA i en dryg vecka, åtta dagar för att vara exakt. Hittills har tiden här kombinerats med hård träning och en hel del upplevelser. Som alltid när man åker iväg på en resa med primärt mål att träna hårt under en längre tid är det av yttersta vikt att börja på en rimlig nivå. Man ska komma ihåg att det är inte alltid en hårdaste träningen som ger bäst resultat utan en smartaste. Det är en devis jag försöker leva enligt mer och mer ju äldre och klokare jag blir. Så för min egen del har den första veckan varit lite defensiv och mer inriktad på mängd än den riktigt hårda kvalitén. Detta kanske också för att den delen av årets träningsperiod mest ska vara till för att bygga en rejäl grund att stå på.

Tyvärr är inte LA kanske löpningen Mecca, åtminstone inte när det gäller att hitta bra ställen. I mitt fall har detta inneburit att jag kört alla kvalitetspass på det stora universitet UCLA. Där finns det en hel del gräsytor som för det mesta är öppna att springa på, men ibland är så inte fallet. Eftersom jag har haft problem med skador så är tanken att när jag är här i USA ska samtliga hårda pass gå på gräs. Det gäller att vara hård och principfast när man ska nå resultat, så var det i måndags för min del. Då körde jag 12km tröskel (snittfart 3:13min/km) rakt av utan vila på Drake Stadiums innerplan, alltså drygt 300m runt om. Detta framför världsstjärnor så som Allison Felix och hennes träningsgrupp.

En del nöjen har dock hunnits med. I förrgår var jag och Oskar, min ena resekamrat, på basketmatch i Staples Center. Där tog LA Lakers emot Charlotte Bobcats i basketens högsta liga, NBA. Det var ett rejält spektakel med en nästan fullsatt arena vilket innebär ca 19 000 personer. En känsla av att befinna sig på något enormt amerikanskt infann sig snabbt. Till publikens stora lycka så krossade Lakers sina motståndare med 106 – 73, och samtliga i publiken fick grattis tacos hos en kedja som gav ut kuponger om Lakers vann och Bobcats inte gjorde fler än 100 poäng. Den stora Lakers stjärnan Kobe Bryant som har dragits med en del skador gjorde 24 poäng i första halvan av matchen. I andra halvan sparade coachen honom och höll honom mestadels på bänken.

Gårdagen spenderades på ett spelställe i Downtown som hette Echoplex. Det visade sig vara ett ställe där diverse band både jag och David lyssnar på hade spelat tidigare. Tyvärr höll inte kvällens konsert måttet i mina ögonen men det blev ändå en trevlig och minnesrikt kväll.

Det som väntar här näst är att för min egen del köra på träning och dra ner på sightseeingen. På Lördag blir det ett hårt pass och på söndagen kommer det traditionsenliga långpasset äga rum.  Vi stannar här i Los Angeles tills onsdag. Vad som händer efter det får vi se, men på något sätt ska nästa fasta punkt bli Flagstaff i Arizona, 2100 m.ö.h. i otroligt vacker miljö.